Den enkle og ærlige kokken – Johan Céren er Fjølas nye kjøkkensjef

En kokks personlighet påvirker ofte maten. Hos Fjølas nye kjøkkensjef, Johan Céren stemmer dette ganske godt. Selv beskriver han seg som en enkel og ærlig person – og det er nettopp det maten også er.

Etter å ha jobbet tre år på Theatercaféen, begynte Johan Céren som kjøkkensjef på Fjøla i mars. Opprinnelig fra Sverige, flyttet han til Norge da han var 17 år og har flyttet rundt og jobbet flere forskjellige steder siden. I 2011 var han med i Hellstrøms Mesterkokk, et program på TV3 hvor han kom på en fjerde plass. I tillegg har han jobbet med Øyving Bøe Dalelv og vært hans manager på veien mot årets kokk 2015 og 2017.

Spiser med øynene

Kjøkkensjefen på Fjøla beskriver seg selv som en enkel og ærlig person, og det kommer frem i maten. Det skal ikke kludres til. Han er veldig opptatt av det visuelle, og ser gjerne for seg retten med garnityret før han setter i gang.

– Fisken eller kjøttet er i fokus, men jeg er opptatt av å løfte hovedelementene med garnityret rundt. Hva gjør den mer appetittlig og fristende? Hvordan kan jeg leke med fargene, eller teksturen her? For meg er det veldig viktig å tenke på at vi spiser med øynene også, forteller han.

Endret livsstil

Selv om han er både høy og kraftig, innså Céren for en stund side at noe måtte gjøres. Kroppen var blitt altfor tung.

– Jeg gikk ned 55kg ved å endre livsstil. Mat er viktig, kosthold er jo 70% av jobben, men også å trene 5-6 dager i uka, 1-2 ganger om dagen. Jeg gjorde en endring av hele meg innenfra og ut, og det speiler meg og min matlagning, sier Céren.

Mengde grønnsaker på tallerkenen, hvordan han lager sausen, og andre slike ting er blitt viktigere, selv om fokuset fortsatt er på ærlig og enkel mat.

Enkel bistro

Fjøla håper han fremstår som et sted som et sted man kan besøke flere ganger, eller som han selv beskriver det, en enkel bistro. Maten skal være gjennomtenkt og vise at man har investert tid og krefter, uten at det føles for mye.

– Jeg vil gjerne at folk skal se på Fjøla som et sted man vil dra til, og et sted man har det bra. Jeg ønsker at dette er et sted folk i bransjen kan komme og henge. At det skal være en ærlig restaurant med en god stemning, både med maten som serveres og i servicen, sier han.

Vi lager det vi vil

Etter å ha jobbet i Norge siden han var 17 år er han godt kjent med julemat-tradisjonene i Norge. Julen på Fjøla skal ha den klassiske lutefisken og pinnekjøttet, med det korrekte tilbehøret. Men der stopper også tradisjonsrettene, for resten av menyen er inspirert av julen.

– Det blir julens smaker, men med vår vri. Vi jobber med det vi har, og bruker ikke ting som ikke er i sesong bare fordi det er ”tradisjon”, forteller Céren.

Du vil finne både rakfisk og torsk på menyen, samt multekrem til dessert, og Céren håper at folk tar turen til Østbanehallen og Fjøla rundt jul.

– Om jeg skulle gått på fire julebord hadde jeg ikke hatt lyst til å gå på det samme stedet hver gang. Jeg håper folk vil bruke julesesongen til å teste ut nye steder og ny mat. Det finnes masse spennende der ute, avslutter han.