fbpx [

Mot lysere tider for Østbanehallen

Når nye Østbanehallen står ferdig vil den kunne skilte med topp moderne belysning som blant annet endrer seg etter døgnet og årets tider.

Ombyggingen og restaureringen av Østbanehallen pågår for fullt i disse dager, og når bygget til høsten gjenåpner som Ø er ambisjonen å ha skapt et helårs torg med ulike spisesteder og forretninger.

– Vi har sett til de fineste torgplassene vi vet om for å prøve å gjenskape følelsen av et utendørs torg som likevel vil være inne og derfor kan brukes gjennom hele året. I tillegg til grønne trær og vannspeil er belysning et helt sentralt virkemiddel for å skape denne følelsen, og derfor noe vi er svært opptatt av å optimalisere for hallens mange bruksområder, forteller Trond Rusten, prosjektdirektør i Rom Eiendom.

Besøksopplevelse og variasjon
Det er ÅF Lighting som er ansvarlig for utformingen av belysningskonseptet i hallen, og nøkkelord for deres arbeid har vært enkelhet, visuell komfort og besøksopplevelse – kombinert med noe av det siste innen lysteknologi.

­– Bakgrunnen for Østbanehallens belysningskonsept er å skape en myk og sofistikert belysning slik at bygningen fremstår som en vakker bakgrunn for torget den skal romme, sier Morten Jensen, leder i ÅF Lighting.

En av de viktigste oppgavene til hallens belysning er å tilpasse seg hvilken tid på døgnet det er, og hvilket miljø de besøkende befinner seg i. Et helhetlig belysningsanlegg vil sørge for å samle det store hallrommet, samtidig som de ulike spisestedene, forretningene og områdene vil kunne ha sine egne opplevelser og stemninger.

– Lyset og stemningen vil være unik for hallens ulike miljøer og omgivelser, enten man bare skal ta seg hurtig gjennom hallen for å rekke et tog, eller lene seg tilbake og slappe av på hallens mange cafeer og spisesteder. Samlet vil hallens belysning skape en behagelig og variert atmosfære, hvor de besøkendes opplevelse alltid vil komme først, forteller Jensen.

kveld_web
Glassveggen mot Oslo S vil endre seg etter tid på døgnet og de ulike årstidene.

Opplyst glassvegg
Inne i hallen vil det mot Oslo S bli satt opp en stor glassvegg som vil utgjøre en sentral del av hallens nye interiør.

– Akkurat slik sollyset skinte inn gjennom enden av hallen der togene kjørte inn og ut i gamle dager, vil lyset fra glassveggen endre seg etter døgnets og årets tider, sier Morten Jensen.

På veggen vil det bli montert 85 lysende glassplater i to lag, som vil gi individuelle muligheter til å dimme og fargelegge veggen for å skape ulike uttrykk og stemninger.

Et samlende torg
Det avanserte belysningsanlegget i Østbanehallen vil gi muligheter for sterke iscenesettelser, og kan blant annet benyttes til konserter, filmvisninger og andre arrangementer. Relevante bruksområder for et naturlig samlingspunkt som Østbanehallen.

– Vi føler at et samlende torg som det Ø vil utgjøre, hittil har manglet i dette området av byen – til tross for at dette utvilsomt er et av de stedene flest folk ferdes gjennom i løpet av en dag i hovedstaden. Derfor er vi nå veldig glade for å kunne bidra til å fylle dette tomrommet, og da med en så flott, helårs møteplass som det nye Østbanehallen kommer til å bli, sier Trond Rusten i Rom Eiendom.