fbpx [

Tropiske trær til Ø

Tre enorme tropiske trær skal skape en følelse av et utendørs torg inne i Østbanehallen.

– Det største av de tre trærne er omtrent ni meter høyt, vil bruke åtte meter av gulvet på Ø og veier hele 1,2 tonn – så det er langt fra småtrær vi snakker om, forteller Helene Funderud fra Tropisk Design, som er Østbanehallens leverandør av interiørbeplantning.

Sammen med kollega Helene Gaustad har hun funnet frem til de tre tropiske trærne som vil utgjøre hallens grønne lunger og gi dens besøkende en unik følelse av å være utendørs. Etter mye planleggingsarbeid for å finne det beste tidspunktet i byggeprosessen for selve plantingen, ble trærne omsider fraktet inn hallens hovedinngang et par uker før åpning.

– For å skjerme trærne fra kulden måtte det bygges et stort varmetelt utenfor bygget, og for å ikke ødelegge gulvet i hallen måtte trærne bæres inn fremfor å bli fraktet med truck som man vanligvis ville gjort, forteller Gaustad.

IMG_0416
Helene Gaustad og Helene Funderud fra Tropisk Design, Østbanehallens leverandør av interiørbeplantning.

Lang reisevei

De tropiske trærne er av typen Bucida Buceras, og utseendet kan for mange minne litt om bjørkefiken. De små bladene gir treet en transparent effekt, så selv om trærne er store i størrelsen er tanken likevel at de ikke skal bli for dominerende inne i hallen.

– Trærne kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men har blitt produsert i Florida, fraktet til Nederland, og kjørt derfra til Norge, opplyser Funderud.

Trærne blir plantet i tre store kammer i bakken i hvert sitt hjørne av det store gulvet i hallen, og det kreves hele 40 sekker med 80 liter jord i hver for å sørge for at trærne står stødig og får den næringen de trenger.

Mye vedlikehold

Selv om trærne nå er trygt plassert inne i hallen, er jobben på ingen måte over, og spesielt i starten vil det bli mye vedlikeholdsarbeid for å få trærne til å trives.

–Trærne må gjødsles og vannes hver uke slik at de tilpasser seg området, før de så må klippes og stelles slik at de ikke vokser inn i brannvarsler og lignende, forklarer Gaustad.

Både hun og kollegaen er imidlertid enige om at det er verdt alt arbeidet, og at de sjeldne trærne vil utgjøre et godt og viktig tilskudd til den nye hallen.

– Jeg tror den nye hallen kommer til å bli utrolig fin, og de tropiske trærne vil utvilsomt bli prikken over i-en. Forskning viser at folk ønsker å oppholde seg ved planter fordi følelsen av å være ute virker beroligende på dem, avslutter Funderud.