fbpx [

Fra togstasjon til yrende mathall

Mange husker da Østbanehallen var en pulserende togstasjon der lokomotivene kom kjørende inn i hallen for å frakte Oslo-folk til påskefjellet. I dag er Østbanehallen kjent for sitt store utvalg av restauranter og kvalitetsbutikker som trekker gjester fra morgen til kveld.

Stolt historie
Østbanehallens lange historie startet allerede i 1854. Da åpnet Hovedbanen som den da het. Herfra skulle den nye toglinjen fra Oslo til Eidsvoll gå – Norges første jernbane. Etterhvert dukket Vestbanen opp, og Hovedbanen fikk derfor det naturlige navnet Østbanestasjonen. Det ble et viktig knutepunkt, og for mange var det inngangen til hovedstaden.

Selv om Østbanehallen har hatt mange former gjennom årene ble den første bygningen designet etter tegninger av Heinrich E. Schirmer og Wilhelm von Hanno. Stasjonen ble bygget i rød teglstein. I blindgaten mellom Oslo Sentralstasjon og Østbanehallen kan du fortsatt se deler av det gamle bygget.

Sentralt i Oslo
Da Østfoldbanen åpnet i 1879 var det nødvendig med mer plass, og derfor ble store deler av den opprinnelige hallen revet. Østbanestasjonen ble utvidet, og denne gangen var det Georg Andreas Bull som stod for designet. Utvidelsen var starten på den karakteristiske bygningen vi kjenner i dag.
Etter en økende frustrasjon over flere stasjoner, og at en måtte gå gjennom halve byen for å bytte tog, ble det bestemt at alle toglinjene i Oslo skulle samles. I 1984 stod derfor Oslo S klar, og da var det ikke lenger behov for en togstasjon i Østbanehallen. Frem til renovasjonen i 2013 ble hallen brukt som kjøpesenter.

Lykkelig slutt
Siden gjenåpningen i 2015 har Østbanehallen vært en yrende mathall, hvor du kan spise både frokost, lunsj og middag. Her finner du restauranter, butikker, en kaffebar, et hotell, og Oslo Visitor Centre. I den store hallen er det alltid plass til alle, og på sommeren åpnes uteserveringen med utsikt mot enten Karl Johan eller Operaen.

Hallen har fått tilbake sin posisjon som selve inngangsporten til Oslo. Vi håper du tar turen for å oppleve det historiske bygget, med det moderne innholdet – Velkommen til Østbanehallen!