fbpx [

Hjemmekjære Fjøla

På Fjøla står den norske tradisjonsrike maten i fokus, men i år har restauranten også latt seg inspirere av nasjonalitetene til de som jobber der. Derfor vil du kunne bestille husmannskost fra hele verden til lunsj.

På kjøkkenet til Fjøla finner du kokker fra Polen, Thailand, Estland, Nepal og Indonesia. Da kjøkkensjef Kenneth Trandem skulle forklare konseptet husmannskost til de ansatte, oppdaget han at det ikke var det enkleste å oversette.

– Jeg fortalte dem at det var det du fikk servert av bestemoren din. Det du har minner av at du spiste når du var på besøk. Det er i hvert fall slik jeg definerer det, forteller Kenneth.

De internasjonale kokkene fikk utfordringen med å finne sine husmansretter. De kom tilbake med alt fra russisk betasuppe med en meterlang oppskrift, til en kebab med et spennende krydder.

– En av kokkene som hadde vokst opp med kaninoppdrett hadde lyst til å bruke kaninkjøtt i sin husmannskost. Vi lærer mye nytt, og vi blir kjent med hverandre på en helt ny måte, forteller han engasjert.

Kjent og kjært

Når definisjonen på retten er at den skal være «kjent og kjær» finnes det ingen fasit. Kenneth vet ikke hvordan de globale husmannskostene blir mottatt i Oslo, men han er ikke bekymret.

– Jeg er mer redd for at hvis vi setter kebaben på menyen må vi fortsette å ha den der, for den er utrolig god. Det er faktisk den beste kebaben jeg har smakt noen gang, ler Kenneth.

Personlig mat

Det er mye personlig som ligger bak begrepet husmannskost, mener daglig leder Patrik Olsson. Han syntes det fineste komplimentet de får er at det smaker akkurat slik som mamma lagde det.

– Det er så mye historie og mange minner. Å få frem de gode minnene er viktig for oss. Smak er så mye mer enn akkurat hva som ligger på tunga. Det tar deg tilbake i tid, forteller Patrik.

Selv blant nordmenn er det flere syn på hva husmannskost er. Det har de fått med seg på Fjøla.

– Noe som er vanlig på Østlandet er ikke nødvendigvis det i Nord-Norge. Fisk er for eksempel mer utbredt som husmannskost nordpå, avslutter Patrik.

Vil du smake tradisjonsrik mat fra forskjellige steder i Norge, eller prøve husmannskost fra alle verdens hjørner? Spør hva som er «ukens husmannskost» neste gang du spiser på Fjøla.