fbpx [

Kald kaffe? Ja, takk!

På Steam kaffebar får du kaffe av høy kvalitet, og baristaer med mye kunnskap. Vi har snakket med kaffeansvarlig Erik Kaisen, om hva slags kaffe nordmenn foretrekker, hva håndbrygget kaffe er, og hva som kommer av kaffe-trender!

Kaffeansvarlig på Steam Kaffebar, Erik Kaisen, hadde ikke drukket en dråpe kaffe før han begynte å jobbe i kaffebransjen. For hans smaksløker var det arbeid med vin, mat og drinker som gjaldt. Men så, i en alder av 27 år, startet det eksplosive og langvarige kjærlighetsforholdet til det svarte gullet.

– Jeg hadde aldri drukket kaffe før jeg fikk jobb i kaffebransjen for over sju år siden. Da ble jeg sendt på et kaffekurs. Der åpnet det seg en verden av smaker, og det viste seg at jeg hadde et talent for å kartlegge dem.

Norgesmester i kaffe
På få år gikk Erik fra å ikke drikke kaffe, til å bli norgesmester i cup tasting, hvor det konkurreres i å finne smakene på en ukjent kaffe. I tillegg var han en av de få utvalgte til å delta i barista-VM i Melbourne. I dag trives han godt med å bruke ekspertisen sin på Steam Kaffebar.

– I Norge drikker vi mye kaffe, og er opptatt av kvalitetskaffe. I andre europeiske land er det populært med mye sukker og melk. Vi nordmenn har derimot drukket kaffen svart i generasjoner Det gjør at vi har utviklet en kaffekultur hvor vi er opptatt av rene smaker, noe traktet kaffe bidrar til. Denne nordiske trenden har nå faktisk påvirket hele verden, forteller kaffeeksperten.

Kvalitet og tid
På Steam tar de seg alltid tid til å håndbrygge kaffen de serverer. Om du bestiller en «håndbrygg» får du velge kaffemerket selv. Har du dårlig tid kan du velge dagens kaffe fra kanna, og likevel nyte en hånbrygget kaffe to-go.

Erik forteller at Steam er kvalitetsbevisst, og de er nøye med når de velger leverandører og samarbeidspartnere. Kaffeleverandørene må ha høy kvalitet og drive bærekraftig. Brenneriene må være grundige og aldri brenne bønnene for lenge.

– Vi i Norge har vært opptatt av kort brennetjd, og lysere bønner en periode nå. Brenner du bønnene for lenge får du bare brent smak. Vi vil la alle smakene komme tydelig frem, slik gir vi kundene spennende kaffeopplevelsen.

Nye trender
Kaffebaren merker at kaffedrikkerne stadig blir mer kunnskapsrike. Flere kunder vil nå vite om kaffen er fruktig eller syrlig, hvilket land den kommer fra, og om den er økologisk. Men det er særlig en trend som kommer i økende grad når kaffeelskerne skal velge sin kaffe.

– Iskaffe kommer for fult nå! Kald kaffe skal ikke lenger være så søt, men heller gi plass til hele smaksbildet. I det siste har vi solgt mye av en fantastisk kenyansk kaffe som vi lager med isbiter og enkle sitronskiver i Chemex.

Nordmenn er i verdenstoppen på kaffedrikking. Hele 7 av 10 drikker kaffe hver dag, og alt tyder på at vår forkjærlighet for god kaffe vil forbli en livslang kjærlighet!

ø-steam-portrett-232