fbpx [

Fastelavn hos Flavours Food Market

Søndag den 23. februar er det endelig på tide å feire fastelavn. Dette er en høytid mange er glad i fordi den byr på en god unnskyldning til å spise mengder med kremfylte boller. Det er derimot mange som egentlig ikke er klare over hvorfor vi faktisk feirer fastelavn!

Hva er fastelavn?
Fastelavn er en gammel kristen tradisjon som originalt oppsto som den siste dagen før fasteperioden begynte, 40 dager innen påske. For prestene begynte nemlig fasten dagen etter, på blåmandag, mens for resten av befolkningen var det ikke før to dager senere. Denne dagen ble brukt til å spise mye fet mat som skulle forberede kroppen til fastetiden.

Fastelavnsris
En del av fastelavns tradisjoner er fastelavnsris. Dette er en gammel skikk som var knyttet til overtro. Man mente bjerkeris hadde fruktbarhetens kraft i seg, og slo derfor spesielt unge jenter og barnløse med riset. Prisen for risingen var en bolle, derfor vokste tradisjonen med fastelavnsboller frem. I etterkrigstiden solgte Norske Kvinners Sanitetsforening fastelavnsris og pyntet greinene med fjær.

Tradisjoner i Norge
I Norge har vi i dag relativt enkle og få tradisjoner når det kommer til fastelavn. To ting nordmenn assosierer fastelavn med er gjerne fastelavnsris og fylte boller. I nabolandene våre, som Sverige og Danmark, er tradisjonene større. Der har de gjerne utkledning og leker for både barn og voksne.

Flavours Food Markets fastelavnsboller
Det finnes mange ulike typer av fastelavnsboller. De kommer blant annet med syltetøy, sjokolade, mandelmasse eller vaniljekrem. Fellesnevneren er selvfølgelig mengder med pisket krem. Hos Flavours Food Market får du ferske, smakfulle fastelavnsboller ferdig komponert. Kom og få fastelavnsstemning på Østbanehallen!