Gladkokkens jul
Jan Henrik Gladkokken Syversen som han faktisk heter, fyrer av et par raske beskjeder og forsvinner inn på kjøkkenet for å skifte fra sivil til kokk. Han har lovet en tjuvsmak på en av rettene som kommer på menyen før jul.
Gladkokken elsker burgere og det er ikke overraskende juleversjonen av favoritten som er smaksprøven fra menyen. Hvor går grensen for Gladkokken på juleaften, blir det juleburgere eller blir det vanlig julemat?
– Jeg er nok ikke så tradisjonell, men jeg har jo familie og vi feirer jul på vanlig måte. Det er likevel stor variasjon i hvor mange vi er rundt bordet, sånn det ofte er med moderne familieforhold og mine og dine. For to år siden serverte jeg en syv retters gourmetmiddag, men med touch av jul i hver rett. Andre år går det i mer vanlig julemat, som ribbe og pinnekjøtt. For meg er det ribbe som er greia, det er tradisjonen fra min barndom.
Har du et godt råd til andre familier som står i fare for å bli splittet i en dyp konflikt om hva som MÅ være på tallerkenene juleaften?
– Det er enkelt – lag begge deler! Kona og jeg er ikke helt enige om hva som er best, så da blir det både og. Jeg tror oppskriften min på ribbe er en av de mest populære før jul. Metodene er mange og min er ikke unik, men enkel.
Jula har alltid vært mye jobb, og i år er ikke et unntak, men kanskje roen senker seg litt når jula nærmer seg. Det blir ekstra spennende siden det er første år med ansvar for en restaurant. Heldigvis har jeg flinke folk med meg, og vi er klare for å levere både service og kvalitet i julerushet, sier Gladkokken.
Det er egentlig litt rart at vi bruker en rimelig råvare for å lage en av de viktigste middagene i året, og desto mer viktig at det blir perfekt. Ja, og hvordan blir egentlig ribba perfekt?
– Jeg damper den i øl med grønnsaker, og det gir meg samtidig basen til en saus. Ribba er jo ganske fet, og jeg liker å balansere det med en eplebasert kryddersaus hvor alle julesmakene finnes. Det blir en lettere og litt friskere saus som jeg synes passer veldig godt. Oppskriftene på både ribba og sausen finner du på gladkokken.no, og sausen dukker det opp en variant av på julemenyen til restauranten også.
På Gladkokken Restaurant kommer det til å bli jul, men kanskje ikke med de rettene du finner på de fleste menyer. Gladkokken mener at det kan være greit at det er et «julete-tema», men med små overraskende variasjoner å glede seg over.
– Det er nok ikke den mest tradisjonelle menyen her, men det kommer helt klart til å være innslag av jul. Juleburgeren er et eksempel på det, det er absolutt julens kjente smaker, men i en litt mer funky utgave. I tillegg lager vi en sharing-meny med forskjellige julesmaker. Jeg synes ikke julemat skal være så fancy, så det blir ujålete. Det skal være godt og lett å kose seg med, uansett om det er sammen venner eller kollegaer. God stemning, god drikke og god mat hører som regel sammen i mitt hode.
Det er mange som synes det er hektisk i julestria, og at tida ikke strekker til. Har du et godt tips til alle som kommer i tidsnød, men som likevel ønsker seg en smak av jul som det ikke tar lang tid å tilberede?
– Sylte! Jeg lager min egen sylte hvert år, og har du sylte i kjøleskapet er det en sikker og rask vei til julestemning. Litt sennep, litt surkål og kanskje litt lefse eller grovt brød. Julestemning på 1-2-3. Det handler også litt om å finne noe du ikke spiser resten av året, og som dusynes er godt. Jeg lager hjemmelagde julepølser og grove julekaker, og alt som hører med. Det spiser jeg helst hjemme, og kanskje det er grunnen til at jeg ikke ønsker å ha den helt tradisjonelle julematen her i restauranten.
Du er kanskje den første i Norge som har tatt steget fra kjøkkenbenken i sosiale medier til en virkelig restaurant. Hva er den viktigste likheten mellom maten du serverer til gjestene og den du lager til følgerne?
– Det må være kvalitet, og at jeg lager mat som er ujålete, men god. Det er et mål å inspirere og lære folk å lage mat hjemme, uansett om det er på Snapchat eller i restauranten. Jeg jobber jo mest med sosiale medier og er på alle mulige plattformer, og det er motiverende for meg at jeg klarer å treffe godt mot unge. Hvis jeg klarer å formidle at det er gøy og enkelt så gjør jeg en viktig jobb. Da går jeg ikke av veien for å hive meg på trend-retter. Videoen hvor jeg viser hvordan du lager «Marry Me Chicken» har 1,5 millioner visninger. Det er viktig at folk tenker at det der kan jeg også få til, og når de prøver blir det ganske likt det jeg lagde. Det gir selvtillit til å prøve mer.
Du kan bli lurt av inngangen til Gladkokken Restaurant, Innerst i Østbanehallen ligger det som kan se ut som en liten restaurant, der kan du sitte og nyte et måltid mens det myldrer i den travle hallen. Hvis du derimot tar turen opp trappa finner en stor og trivelig restaurant. Der du kan sitte usjenert med utsikt over hele Østbanehallen og velge i en meny som er full av mat etter Gladkokkens smak.
For en mann som har gitt ut boka «Burgerlicious – den store burgerboka» er det helt naturlig å trekke fram burgeren på restauranten som et eksempel på hva han mener med kvalitet.
– Burgeren du får i restauranten er etter min mening i nærheten av å være perfekt. Den er laget av en blanding av flott oksehøyrygg og tørrmodnet oksebryst fra en god norsk leverandør, den kvernes av oss før den formes for hånd og grilles på kullgrill. Jeg kan ikke helt se hvordan vi kan lage en bedre burger. Det er skikkelig kvalitet, men samtidig enkelt og godt. Dette er ikke et jålested med hvite duker, her er det avslappet og hyggelig. Det er akkurat slik jeg selv liker det, sier Gladkokken fornøyd.
Har du har lyst på litt smak av jul uten å måtte gå hele veien til lutefisk eller pinnekjøtt? Da er Gladkokkens «Juleburger» et godt alternativ.
Gladkokken er kanskje forpliktet til å være glad, men hva gjør Gladkokken hvis han trenger å komme i bedre humør?
– Jeg er ikke så mye sur altså, sier Gladkokken med et bredt smil og slår beklagende ut med armene.
– Jeg er i tillegg veldig fornøyd med at jeg har klart å gjøre hobbyen min til jobben. Jeg kan jo bli litt lei, men da kommer jeg alltid på at dette er gøy og hvor heldig jeg er. Hvis jeg har fortjent en belønning er det beste jeg kan gjøre å sitte rundt et bord med gode venner og kose meg skikkelig med god mat og drikke. Bare skravle og ha det gøy, det er mine beste øyeblikk. Ekstra stas er det hvis det skjer i et annet land, kanskje litt varmere enn Norge akkurat nå. Det er gøy å reise, men det viktigste er stemningen rundt bordet.
Over nyttår kan du også følge Gladkokken på Farmen Kjendis. Hvordan var det å legge vekk mobilen, glemme sosiale medier og oppleve å leve under langt enklere forhold enn det vi er vant til?
– Det var en interessant erfaring å reise 100 år tilbake i tid, og det hjalp ikke å være kokk når det eneste vi hadde å spise var poteter. Jeg kan trylle litt, men ikke så mye. Innimellom var det litt mer variert, og en av de tingene jeg lagde som fikk opp stemningen var en fiskesuppe.
Det er ikke helt umulig at den kommer på menyen som månedens rett som en smak fra Farmen-oppholdet. Det skjer mange morsomme ting etter jul, så det er bare å følge med, og uten å si for mye kan jeg røpe at fredag ettermiddag alltid er en fin tid å stikke innom oss på. Sånn på generell basis, ler Gladkokken uten å avsløre mer.