Høy kvalitet og lave skuldre
På Royal Gastropub blir maten tatt like alvorlig som drikkevarene, og daglig leder Markus Sandø Iversen forteller at du kan forvente mat av restaurantkvalitet tilberedt med lidenskap og en tydelig tanke bak.
– Det normale for oss er å bytte ut en eller to retter på menyen for å få litt variasjon, men denne gangen dro vi til skikkelig og la om hele menyen. Maten var bra tidligere også, men nå synes jeg vi har fått et skikkelig løft. Markus understreker at dette definitivt ikke handler om at gjestene var misfornøyde med maten, det har kanskje heller vært litt skummelt å endre på en suksessoppskrift. Den store omleggingen er like mye en inspirasjon for å fortsette og levere på høyt nivå og få ny energi i hverdagen.
– Ja, det er noe av poenget. Når alt går bra er det lett å hvile på laurbærene, så for fortsatt å være på hugget er det nødvendig å bryte ut av vante mønster. Ikke fordi vi må, men fordi vi ikke skal gå i rutine-fella og bli slappe. Det har vært en ganske stor jobb. Våre eiere har flere restauranter og det gir oss unike muligheter til å samarbeide og lære av andres erfaringer. Denne gangen jobbet kokkene våre sammen med eksterne krefter for å få inspirasjon til å utvikle en helt ny meny. Det er alltid spennende å se på ting med nye øyne, og våre dedikerte kokker har hatt en spennende prosess i arbeidet med å fornye både menyen og tilnærmingen til maten. Vi har nok blitt hakket mer kompromissløse, og hos oss skal du være trygg på at maten vi serverer blir laget fra bunnen av med gode råvarer, og når vi gjør det trives vi på jobb. Det skal være yrkesstolthet i hver eneste rett som blir sendt ut fra kjøkkenet vårt, sier Markus tydelig entusiastisk over ny meny.
Det høres ut som store forandringer. Er resultatet at vi blir møtt av stive duker og formelle kelnere?
– Nei absolutt ikke, vi er fortsatt en pub, bare med veldig, veldig god mat. Vi er jo kjent for burgerne våre, og de er fortsatt på menyen, bare enda bedre enn før. Den største forskjellen er kanskje at det er verdt å kikke litt nærmere på menyen og se om det også er andre ting som frister. Nå mener jeg maten alene er god nok grunn til å komme innom, men du kan være sikker på at stemningen er like nedpå og avslappet som den den alltid har vært.
Effekten av comfort food er spikret på veggen.
Det er betryggende. Er dere enig i at det absolutt viktigste kriteriet for maten på en gastropub er at den skal være skikkelig digg?
– Vi mener at maten du får på gastropuber skal være tradisjonell comfort food, med burgere og fish & chips som hjørnesteinene i kjøkkenet. Likevel ønsker vi å utfordre litt og gi folk noen spennende alternativer. Vi har tatt inn nye retter som vi mener passer godt hos oss, så neste gang du skal ta en matbit burde du vurdere å teste noe du ikke har spist hos oss tidligere. Vi tror at gjestene, akkurat som oss, synes det er spennende med noe nytt. Vel og merke uten at det er noen revolusjon. Det skal oppleves kjent, og være real og god mat, laget med gode råvarer og stolthet.
Den nye menyen er gøy å jobbe med, og for oss på kjøkkenet er det viktig å lage mat som folk setter pris på. Det er glede i vår hverdag å lage mat med skikkelige råvarer og godt håndverk. Da er både gjestene og vi happy, sier kjøkkensjef Calin Radulescu hos Royal Gastropub.
Det mangler ikke på mattilbud i denne delen av byen, så hvorfor skal sultne kunder komme til dere på Royal Gastropub?
– Vi er jo det vi alltid har vært, men vi vil jo samtidig forsøke å skille oss ut. Vi lar oss inspirere av det klassiske gastropub, men forsøker å utvide horisonten med andre favoritter som American Shortribs og Korean fried chicken. Vi har tidligere snakker om hverdagsluksus, og hvis du vil ha noe litt ekstra kan vi by på det også. Da har vi den virkelig sjeldne delikatessen Kaluga Caviar på menyen, og det er en smak av noe helt spesielt. Caviar i denne kvaliteten er vel mer vanlig på stjernerestauranter enn på mer nedpå steder som hos oss.
Det finnes gastropuber som har stjerner i Guide Michelin. Er det er noe Royal Gastropub higer etter?
– Det er ikke dit vi vil. Vi vil ha høy kvalitet og lave skuldre. Hos oss er det maten som er viktig, og at vi gjør alt vi kan for å lage den best mulig, ikke at den er «jålete» presentert. Vi føler at vi er akkurat der vi skal være. Vi er et perfekt sted for skikkelig god mat i en hyggelig og uformell atmosfære.
Hvor er verdens første gastropub?
→ Det er The Eagle i London som regnes for å være den aller første gastropuben.
→ Da Michal Belben og David Eyre åpnet dørene i 1991 ble konseptet en umiddelbar suksess. Den uformelle atmosfæren kombinert med gode råvarer og et dedikert kjøkken bak bardisken falt i smak.
→ Det er ingen tvil om at The Eagle var starten på en trend som bredte seg til hele verden,
og i dag finnes det utallige konkurrenter, enkelte har til og med fått sine fortjente Michelin-stjerner.