Østbanehallen 10 år
Tiden flyr. I år fyller nye Østbanehallen 10 år. I løpet av denne perioden har det skjedd mye spennende i hallen. Nye butikker har kommet, nye serveringssteder er på plass, og i dag er Østbanehallen en av Oslos mest sentrale møteplasser. Nå ser vi frem mot de neste ti årene.
Bygget som vi dag kjenner som Østbanehallen har en rik historie. Spoler vi tilbake til 80-tallet skjedde det mye som skulle være med å påvirke veien videre for de kjente lokalene. Da Oslotunnelen åpnet i 1980 ble Havnebanen lagt ned og togtrafikk ble erstattet med biltrafikk. Samme året åpnet Oslo Sentralstasjon, og erstattet da Østbanestasjonen. Senere ble også Vestbanehallen avviklet som jernbanestasjon. Østbanestasjonen byttet så navn til Østbanehallen, og mens Oslo Sentralstasjon ble bygd ut, lå Østbanehallen tom. I 1986 ble derfor Østbanehallen bygget om til et kjøpesenter. Det som før var en stolt bygning, forsvant mer og mer fra folks bevissthet, og i 2013 ble det derfor bestemt at hallen skulle restaureres.
Da hallen ble restaurert var både riks- og byantikvaren involvert for å sikre at ingenting skulle gå tapt. Materialvalget og utvalgte elementer skulle gjenspeile Østbanehallen som jernbanestasjon. Det har også blitt gjort flere grep for å minne besøkende om hallens historie: Boksene hvor noen av serveringsstedene ligger skal forestille togvognene som sto i hallen da den ble brukt som jernbanestasjon. Taket har blitt malt sort, for å illustrere sotet som kom fra togene og som farget taket, og de klassiske bueformede vinduene har blitt rekonstruert tilbake til sin originale form. I tillegg skal den store glassveggen, som endrer seg etter lyset på døgnet, illustrere hvordan sollyset skinte gjennom enden av hallen der togene kjørte inn før i tiden.
I 2015 ble restaureringen ferdigstilt, og i år er det altså ti år siden Østbanehallen åpnet i ny drakt. I dag er bygget til Østbanehallen, samt indre og ytre fasade, fredet. Da Østbanehallen ble utvidet ble den bevisst formet for å passe til slottet som stod i andre enden av Karl Johan. Med en dyp plass foran, slett sokkeletasje, symmetrisk midtparti og flere søylepilastere – akkurat som slottet. Og selv om mange husker Østbanehallen som gul, var den faktisk hvit, slik den er i dag. Da bygget ble restaurert for siste gang i 2013 var et av målene at hallen skulle fremstå som den opprinnelige, og dette inkluderte fargen. Man fant ut at bygget var mye lysere, men at det på grunn av forurensing hadde endret farge og derfor ble oppfattet som mer gulaktig.
Nye Østbanehallen har blitt et samlingssted og et knutepunkt, et sted for store og små, for den med dårlig tid og for den som har all mulig tid i verden, for folk som bor i byen og folk som besøker Oslo. I dag finner du et variert utvalg av butikker og serveringssteder på Østbanehallen. Her kan du spise lunsj og middag, nyte en kopp kaffe og handle alt fra hudpleieprodukter til olivenolje – i historiske omgivelser. Så håper vi selvfølgelig at besøkende som har vært innom de siste ti årene også kommer innom de neste ti.
Velkommen!